Dakpark MEDITERRANE TUIN

Naast de kas is de mediterrane tuin. Hier groeien sinds de opening van al heerlijke kruiden.

Wil je meer leren over het verzorgen en het gebruik van kruiden? Doe dan mee aan Dakpark Kruidenworkshop.

Mentha spicata “Moroccan” Marokkaanse kruizemunt 
Mentha spicata ( Groene munt ) is een meerjarige, aromatische vaste plant. Hij draagt kreukelig groen blad en bloeit met lichtpurperen bloemen. De plant wordt 1 meter hoog en 1 meter breed.

De smaakvolle blaadjes kunnen gebruikt worden in sauzen, jams, fruitsalades en dranken. Mentha spicata 'Moroccan' ( Marrokaanse kruizemunt) is een goede en aantrekkelijke munt voor desserts en het maken van thee.

Salvia officinalis 'purpurascens' Purperkleurige salie
Salie is een bekend en gewaardeerd keukenkruid en behoudt bijna al zijn bladeren in de winter en bloeit in de vroege zomer met schitterende blauwpaarse of witte bloemen. Zijn bladeren hebben een mooie, zachte, grijsgroene kleur en zijn goede smaakmakers voor kip, varkensvlees en stoofpotten.

Allium fistulosum - Grove bieslook 
Bieslook is familie van de bolgewassen zoals ui, knoflook en prei. Zij behoort tot de lookfamilie. In de keuken gebruikt men de jonge dunne stengels. De bollen aan het uiteinde van de stengels kun je niet eten. De smaak van bieslook lijkt op ui maar is verfijnder en aromatischer. U kunt bieslook ook goed zelf invriezen. U moet ze dan eerst goed wassen, dan goed drogen en klein snijden. Verse, geknipte bieslook kunt u tot drie dagen in de koelkast bewaren, maar het lekkerst is hij toch vers geknipt.

Bieslook werkt, zoals alle planten van de lookfamilie, vochtafdrijvend. Bieslook bevordert het verteringsproces en wekt de eetlust op.

Origanum vulgare 'Aureum' - Goudmarjolein
Deze plant wordt ook wel goudmarjolein genoemd vanwege de goudgele kleur van het blad, speciaal in het voorjaar. Op zeer zonnige plaatsen kan het verbranden. Het wordt dan eerst wit en daarna bruin. Tegen de tijd dat de plant gaat bloeien, in juli, verkleurt het blad groengeel. De lavendelkleurige tot zachtroze bloemen vallen niet erg op.

Agastache 'Cotton Candy' Dropplant
De dropplant Agastache foeniculum komt uit Texas. De dropplant, ook wel anijsnetel genoemd, geurt heerlijk naar drop en smaakt naar anijs. Deze geur trekt ook veel vlinders en bijen Dit kruid heeft een reinigend vermogen met name voor verstopte luchtwegen. Ook nu nog kan er prima thee van gezet worden.

Cynara cardunculus – kardoen
Het is een overblijvende, tot twee meter hoge, wollig behaarde distelachtige heester met dikke vlezige gegroefde stengels. Van de kardoen worden de bloemknoppen en vooral de vezelige bladstelen en middennerf gegeten. De beste bereidingswijze is blancheren, omdat dan veel van de smaak behouden blijft. Hij smaakt bitter en ook een beetje zoet; de smaak doet denken aan die van de artisjok. Vroeg geoogste planten zijn zoeter dan later geoogste planten, die bitterder smaken. Een deel van de plant kan ook gebruikt worden als stremsel voor vegetarische kazen.

Rosmarinus officinalis prostratus - Rozemarijn
Als wintergroene struik ziet de Rosmarinus officinalis ( Rozemarijn ) er het hele jaar goed uit, vooral als hij in mei-juni bloeit met kleine diepblauwe bloemen. De struik heeft een opgaande groeiwijze en wordt uiteindelijk 1,50 meter hoog. De verhoute takken zijn bezet met diepgroene naaldachtige blaadjes. Varkens- en lamsvlees kunnen op smaak gebracht met deze blaadjes. De smaak van rozemarijn is sterk, maar niet snel overheersend. Zelfs bij lang bakken of braden blijft de smaak intact. Rozemarijn mag daarom vanaf het begin van de bereiding worden toegevoegd. Ook bij ovenschotels, soepen of braadschotels komt rozemarijn prima tot zijn recht.

Thymus citri Silver Queen citroentijm
Tijm is een onmisbaar en populair keukenkruid. In het begin van de zomer bloeit hij met kleine witte/lichtroze bloempjes. Hij wordt 30 cm hoog en 40 cm breed en zijn takjes zijn bedekt met zeer, sterke, aromatische, wintergroene blaadjes. De takjes met bladeren worden vaak gebruikt in allerlei vlees- en groentegerechten. De naar citroen geurende blaadjes van dit soort laten zich vooral goed gebruiken in visgerechten.

Phoeniculum vulgare giant bronze – Venkel
De venkel Foeniculum vulgare ‘Giant Bronze’ heeft de grootste sierwaarde van de vulgare-soort venkel met zijn gele schermbloemen die op unieke wijze samen gaan met het fijne bronskleurige loof. En vergeet natuurlijk niet de heerlijke geur van anijs.

Mentha piperita Black sprearmint - Pepermunt
Is een zich snel verbreidende meerjarige winterharde plant. Pepermunt bloeit van juli t/m september met kleine violette bloempjes. Muntsoorten worden bijvoorbeeld in dressings en voor verfrissende thee├źn gebruikt.

Melissa officinalis - Ciroenmelisse
De naam Melissa van de citroenmelisse Melissa officinalis komt uit het Grieks en betekent honingbij. Deze plant heet natuurlijk zo omdat er veel bijen en hommels op de bloemetjes afkomen. In het algemeen zou dit kruid een ontspannende werking hebben waardoor het tot op heden grote populariteit geniet. Het woekert behoorlijk, dus je hebt er altijd genoeg van om thee van te zetten of een paar fijngesneden blaadjes aan een salade of saus tot te voegen.

Laurus nobilis - Laurier
Geen stoofpot of soep is compleet zonder laurier. Deze olijfgroene, gedroogde bladeren geven een sterk aromatische, hartige, licht bittere smaak die een fantastische basis vormt voor andere kruiden zoals tijm of peterselie. Door enkele bladeren mee te laten koken, braden of stoven komen de mooiste tonen bovendrijven. Vergeet niet de bladeren te verwijderen, want zelfs na uren stoven zijn ze nog in staat de smaakpapillen volledig te verdoven. Gebruik liefst gedroogde laurier want verse bladeren smaken iets te sterk. Laurier hoort thuis in sauzen, vis- en vleesgerechten.Bij de inmaak van uitjes, augurken, marinades en pasteien horen laurierbladeren. Overdrijf ook hier niet met dit groen. De laurierblaadjes wekken maagsappen op en dat stimuleert de spijsvertering.

Als er een nare tabaksgeur in huis hangt, kan je die weg krijgen door laurierblaadjes op een schoteltje te verbranden. De lucht is in een mum van tijd weer fris.